Självklart!

Välkommen till podden jag har tillsammans med Mia Törnblom (och en rad fantastiska och skickliga människor på Jarowskij som producerar allt). 

Podden har förstås en facebooksida också där alla avsnitt läggs upp.

Podden har förstås en facebooksida också där alla avsnitt läggs upp.

Varje fredag kan du lyssna på ett nytt avsnitt, idag pratar vi i vårt allra första avsnitt om drivkrafter, om vikten av att hitta sitt syfte, sitt "varför" och vilken drivkraft jag själv hade en gång, den jag trodde var den absolut rätta men som bara gjorde att jag helt tappade bort mig själv. 

Finns på iTunes och på libsyn

 

Tillgänglighet och gränslös semester?

Gatorna i stan blir tommare och tommare, jag ser bilar med packning långt upp till taket, telefonen ringer inte lika mycket och mailen består mest av reklam och några spridda förfrågningar om föreläsningar till hösten och nästa vår. Det är semestertider. 

I söndags satt jag i Nyhetsmorgon på TV4 och pratade om vikten av att verkligen se till så att semesterveckorna blir tid för återhämtning. Det tjatas om det här och det är BRA! Vi har lärt oss att vi behöver ta ansvar även för vår lediga tid och om vi planerar för semestern (och inför) så har vi garanterat större chans att verkligen få den vila vi behöver. 

Med mobiler och paddor och små behändiga laptops och inte minst uppkoppling kan det bli svårt att inte stoppa ner fingret i jobbgrytan på semestern och därför ännu mer viktigt att sätta upp sina egna gränser. Här är mina allra bästa tips:

Sista veckan före semestern:
- Ta reda på vad arbetsgivaren kräver av dig i form av tillgänglighet under den lediga tiden. Gör upp med arbetsgivaren om en särskild rutin om du behöver vara tillgänglig. Avsätt t.ex. en halv dag per vecka för jobb. Inte mer. 
- Nu behöver du informera dina kollegor och kunder, klienter etc. Lägg in autosvar där det tydligt framgår att du har semester samt vem av dina kollegor som täcker upp för dig när du är borta. Om du ska vara tillgänglig under semestern, informera om vilken dag i veckan du i så fall svarar på ev mail.
- Autosvar! En underbar uppfinning. Börja med att lägga in autosvar redan veckan innan semestern! Berätta att du snart ska vara ledig samt vem man ska kontakta när du inte är på plats. 
- Vårt största problem verkar vara att vi vill ha "klart" allt före semestern vilket gör att ALLT ska "klämmas in" på så kort tid som möjligt. Avsluta det jobb som ligger på bordet men under sista veckan före semestern - försökt att inte engagera dig i nya projekt! Alla vänner och släktingar och kollegor du ska träffa före semestern ... tänk på att oktober är en rätt trist månad. Man KAN styra om och boka in träffar med dem då. Allt behöver inte ske före semestern!
- Ät lunch och lägg fikapauserna utomhus! Och ställ in familjens måltider på semesterläge. Plocka fram papperstallrikarna och gör middagen till en picknick fastän det inte är semester. 

Bästa avkopplingen:
- Om du inte har order om att vara tillgänglig under semestern - TA BORT jobbmailen från mobilen och lägg undan den. Vi tittar på mobilen i snitt 150 gånger per dag (!) och varje gång vi plockar upp ett sms eller ett mail om jobb så sätter vi hjärnan i arbete och vi "tappar" minst en dag av semestern. 
- Gör tvärtom! Om vi har ett stillasittande jobb mår vi allra bäst om vi aktiverar oss på semestern. Har vi ett aktivt och rörligt jobb mår vi bra om vi kan ligga still lite mer på semestern. 
- Byt miljö. Det behöver inte vara ett annat land. Ta tåget till en annan stad, campa i skogen, hälsa på någon, ta en restresa eller besök en plats du aldrig varit på. 
- Ägna de tre första dagarna av semestern åt att inte gör ett enda dugg. 

Jag ser fram emot en semester där jag kan vila mig i form inför en spännande höst!

Glad sommar! Och kom ihåg att sommaren inte på något sätt är slut bara för att semestern är slut. I min kalender är sommaren slut först den 1 oktober.