Övertid, utmattning, stress och gränslösa arbetsdagar

Jag utbrast spontant häromdagen: "Har vi inte lärt oss mer??!"

Jag syftade på allt vi pratade om beträffande utmattning och stress i slutet på 90-talet och jag försöker verkligen se att det är annorlunda idag, alltså att vi har lärt oss massor och därmed dragit slutsatsen att det fortfarande inte är bra att hjärnan kokar över. 

Tveksamt om jag ser någon större skillnad. 

Kanske det hade funnits en skillnad om vi inte under den tiden fått tillgängligheten genom internet och diverse apparater. Den fantastiska möjligheten att alltid alltid kunna kommunicera med vem som helst när som helst. Att alltid kunna vara nåbar. Hur gjorde 80-talets föräldrar när de ville nå sina barn på en jorden-runt-resa eller när man kom på det allra viktigaste som skulle handlas precis när partnern lämnade parkeringsplatsen utanför huset och drog iväg till Ica. 

Hade vi inte fått all den här makalösa tekniken så hade vi kanske inte haft lika mycket larm om stress idag. Eller vänta ... vad jag menar är ju självklart: Om vi hade lärt oss att hantera den makalösa tekniken utifrån den gamla hjärnan som vi har så hade vi kanske inte haft lika mycket larm om stress idag.

Tror vi på riktigt att vi är effektiva på mötet när vi samtidigt sitter och fipplar med mobilen? Tror vi på allvar att vi inte behöver återhämtning varför det är helt okej att svara på ett jobbmail kl. 21.33 en lördag? Har vi glömt bort att ta kommandot, och faktiskt se till så att vi använder tekniken för att hjälpa oss att jobba smartare och bli mer hållbara som människor? Behöver vi kolla våra mobiler i genomsnitt 150 gånger per dag*?

Jag blir förvånad när jag är ute och pratar om stress när arbetsplats efter arbetsplats visar sig stå utan en tydlig policy för t.ex. mobilhantering och tillgänglighet. Det borde vara enkelt och det borde vara någonting som varje företag och organisation såg över. I alla fall så länge vi har människor som jobbar på arbetsplatserna. 

Enkla tips för att få mer effektiva möten, mindre stress, mer återhämtning och mer hållbara medarbetare: 

  • Skapa policy för tillgänglighet utanför arbetstid och gör den tydlig.  
  • Mobilfria möten är en självklarhet. Inte minst av respekt för de som är på samma möte som jag eller för den som pratar. Dessutom blir jag mer effektiv om jag inte försöker göra två saker på samma gång. 
  • Ljudlös mobil. Förstås. Enkel lösning för att inte störa min omgivning.

Vi har fantastisk teknik till vårt förfogande men den ska jobba för oss, inte emot oss. Trots alla larm om stress och de negativa konsekvenserna av stress har vi fortfarande gränslösa arbetsdagar och en svävande tillgänglighet. Har vi inte lärt oss mer än så här? 

 

* statistik Telenor Företag