Varför vi behöver omge oss med människor som har en positiv attityd

Glädje är ett individuellt val, det vet vi sedan tidigare. Utom när vi hamnar i livets gropar, i kriser och i sorg. Samtidigt som det är ett eget val blir vi också påverkade av människorna i våra liv. Om jag ändrar bland mina sociala relationer och ser till att omge mig med de som påverkar mig till det bättre så kommer jag dramatiskt att öka mina chanser till lycka och … faktiskt till framgång i livet (och med framgång menar jag inte 1 miljon på banken eller en häftig titel eller ett slott på landet utan om att vi är hållbara och lyckas med att vara den vi vill vara).

Forskning visar att de positiva sociala relationerna är den största och viktigaste nyckeln till långsiktigt välmående och glädje. Att ta in en ny person med ett positivt inflytande i livet kan vara ett av de viktigaste valen vi kan göra för vår egen lycka. Det kan vara någon jag på avstånd beundrat, en mentor (alla kan skaffa sig en mentor!), någon jag respekterar och framför allt någon jag får energi från i ett samtal!

Jag har få men väldigt viktiga vänner. Efter ett samtal med någon av dem är jag proppfull av energi! Jag har fått skratta, lyssna, prata och tänka efter. Mina relationer är sådana som frågar mig lika mycket som jag frågar dem.

De har egenskaper som smittar ner mig. Deras attityd gnuggar av sig på mig. De fokuserar på det som är bra, de jobbar dagligen för att reflektera över hur de kan utvecklas och bli sitt allra bästa själv.

De som smittar ner mig med negativa attityder är de som fokuserar på de dåliga sakerna i sina liv och självklart blir jag lika påverkad av det. Jag kommer, precis som dem, att le lite mindre, skrattar mer sällan, bli mer stressad och finna problem i att upprätthålla goda relationer. I ett samtal med en sådan är jag slut på energi.

Alla attityder smittar.

Vi vet att lycka är ett val och det är bra att påminna sig om att vi kan göra det valet särskilt när livet blir utmanande. Vi kan tänka över vilka i vår omgivning som kan smitta oss med positiva attityder och spendera mer tid med dem. Det kommer garanterat att förbättra vårt eget välmående, vår glädje och … leda till större framgång.