Att ha ihjäl en älskling

Jag kan vara inne i en sådan period nu, när jag måste säga nej, stryka, vända i en annan riktning. Kanske är det därför jag går runt och är arg. Mest på allting. Särskilt på hunden som kissade i en säng igår. Dålig tajming, Nixon. 

Jag och en av älsklingarna jag lever för på en film som påminde mig om att det kan gå lite åt skogen om man säger ja till allt man vill göra.Att säga nej är aldrig roligt. Att lägga ner saker jag tycker om kan ju tyckas vara vansinnigt korkat men det är ett måste. Jag tvingar hjärtat att hålla tyst, inte skrika så högt. Som jag gjorde när Helene, min förläggare på Wahlström & Widstrand, strök 70 sidor i mitt manus till det som blev boken "Jag älskar dig inte". Jag gick därifrån och tänkte att jag aldrig skulle kunna repa mig från chock och ... ja, sorg. 

Kill your darlings. 

Betydligt viktigare och så mycket svårare än att ha ihjäl projekten man inte tycker om, stryka 70 sidor uruselt manus. 

Jag är lite insnöad på Steve Jobs just nu. Igår läste jag bland annat hans systers andlöst vackra kärleksförklaring till sin bror, jag hade svårt för att läsa utan att gråta över en man jag aldrig kände. 

Han har sagt mycket bra, många har sagt mycket bra men som sagt, jag är insnöad på Jobs nu. Han framstår mer och mer som en person som drevs av kärlek till det han gjorde. Han har pratat om det här med att säga nej, att 'kill your darlings':

People think focus means saying yes to the thing you’ve got to focus on. But that’s not what it means at all. It means saying no to the hundred other good ideas that there are. You have to pick carefully. I’m actually as proud of the things we haven’t done as the things I have done. Innovation is saying ‘no’ to 1,000 things.

Jag funderar nu när jag skriver på mitt nya manus, vad ska min förläggare stryka den här gången? Jag har bestämt mig för att bloggäventyret på Tara får ta slut nu, jag har bloggat där sedan 2007 och det är en älskling jag kommer att sakna djupt. I mitt arbete, med mitt företag, vet jag att jag närmar mig ett vägskäl men inte vilka vägar det kommer att bjuda mig på. Däremot vet jag att jag måste säga nej till något. Förmodligen någonting jätteroligt. 

Nu blir det fokus på den här bloggen, min egen blogg. Och det är ju inte kattskit.