Så många

Det allra mest märkliga under bokmässan kan ha varit när jag stod nedanför Älvsborgsbron med utsikt över vattnet och drack vin med Herta Müller och småpratade om brons ståtlighet och stjärnorna som lyste upp dess konturer. 

Blev tagen i morse av beskedet att Steve Jobs är död. Vi ska alla dö, en del gör det alldeles för tidigt. En del kanske gör det lite för sent. Tänker att den man som cancern tog har skapat mer än många, än de flesta men vad jag allra mest gått och funderat på idag, och även nämnt på en föreläsning för ca 150 ungdomar, är hans sätt att leva sitt liv. Hur han aldrig gav sig. Nästan ofattbart men förmodligen för att det är så enkelt. Men svårt. Att komma ihåg att motsatsen till att lyckas inte är att misslyckas utan att ge upp. 

När jag kom ut från ett möte idag tog jag snabbt reda på vem som fått Nobelpriset i litteratur och blev in i hjärtat glad när det var Tomas Tranströmer. Han kommer att finnas för alltid. Så många kommer att finnas för alltid, tack vare det de uträttat i livet, det de stått för, det de kämpat för. 

Jag har deras sanningar uppskrivna sedan länge i min samlarbok. Ord som är meningar som är ett slag i magen, en påminnelse om att det är en gång vi lever här och det är ett liv vi har att bolla med och att vi själva är ansvariga för det allra mesta, inte minst hur vi kan respektera oss själva, vara alldeles ärliga med oss själva fastän det är väldigt väldigt läskigt. 

Ditt arbete kommer att utgöra en stor del av ditt liv och det enda sättet att bli nöjd på riktigt är att göra ett bra jobb. Och det enda sättet att göra ett bra jobb är att älska vad du gör. Om du inte hittat det än, så fortsätt leta. Nöj dig inte. (Steve Jobs)

Två sanningar närmar sig varandra, en kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv. (Tomas Tranströmer)

Jag tänker att deras avtryck i den här världen är så djupa så de kommer aldrig att försvinna. Inte mitt minne av att stå och dricka vin med Herta Müller heller. 

Så många fantastiska människor som kan visa så många andra fantastiska människor att det är så mycket som är möjligt.