Varför ska vi ta skit?

Jag hörde några kommentarer om Isabella Löwengrip och hennes medverkan i "Efter Tio". Läste illande röda rubriker och jag läste på hennes blogg

Summa summarum, hon får för mycket elaka kommentarer via de sociala medierna när hon sitter uppkopplad i programmet. Och det, menar hon, stör hennes fokus och hindrar henne från att göra ett bra jobb vilket i sin tur lett till att hon vill göra förändringar. Jag har fortfarande inte förstått helt hur. 

Vad jag reagerade på, när jag igår satt i en hyrbil på en europaväg på väg till Visingsö där jag ska föreläsa för 30 chefer, var en kommentar om att Isabella låter mobben vinna om hon "går undan" eller ber om filtrering innan twitterflödet når henne (hur nu det ska gå till). Någon menade också att "sånt får man tåla" som offentlig person.

Vad är det för skitsnack? 

Jag är ute på skolor och föreläser om självkänsla bland annat och möter ofta elever som mobbar eller blir mobbade. Vad ända in i hela Hälsingland skulle få mig att säga att "sånt får du tåla"? Jag lär barnen att hellre gå undan än att gå rakt in. Det är inte värt det. Jobba med dig själv, finns din plats på jorden, den finns. Låt de människor som inte har någon respekt för sig själva och således ej heller för andra vara. De har fullt sjå med att hantera sin egen tillvaro och när det inte går ger man sig på andra i tron att man själv växer. 

Jo, nu kommer någon och säger att offentliga personer ska tåla sådant. Och jag undrar fortfarande: varför då? Varför ska vi "tåla" okvädningsord och kränkningar? Offentliga personer har förmodligen rätt att bli ledsna och besvikna på omvärlden precis som vi andra och får ta mått och steg därefter. Precis som vi andra. 

Vad jag beundrar hos Isabella nu är att hon berättar att hon helt enkelt inte vill. Hon säger helt enkelt att den energi hon har gör mer nytta på konstruktiva saker än att läsa kommentarer från människor som inte har ett eget liv, som inte fått sin häck ur den soffa som Blondinbella förmodligen lämnade för över 10 år sedan. 

Livet är jobbigt nog ändå ibland. Att samla människor omkring sig som ger energi ger också dig möjligheter och förutsättningar för att leva ett bra liv, ha goda dagar, uträtta bra saker, finnas till för andra som behöver dig. 

"Ta ingen skit!" sa Grynet för ett bra tag sedan. Det håller än.