Med lite vemod

Igår kväll såg jag den första fylkingen. Gert Fylking och jag träffades en gång och jag frågade om hans efternamn. Innan dess visste jag inte att det kallades så, att de flyger i en fylking, i en V-formation, flyttsträcken som kommer under våren och lämnar nu. 

Jag läste någonstans en gång om fåglarnas beteende, om flyttsträcken och varför de flyger i V-formation och jag fick lära mig att varje fågel flyger med egna vingar men genom att flyga så ökar flockens hastighet med över 70 procent.

Om en gås faller ur formationen återtar den sin plats så fort som möjligt för att kunna dra nytta av den gemensamma lyftkraften.

När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås tar ledningen.

Gässen längre bak i formationen ropar för att uppmuntra de främre att hålla farten.

När en gås blir sjuk eller skadad och inte kan följa med, lämnar två andra gäss gruppen för att hjälpa och stödja den. De stannar tills gåsen antingen dör eller blir frisk.

Vi har en del att lära av fåglarna som lämnar nu. Inte minst att de skiter i det här kalla vädret och drar till varmare breddgrader.