Du är googlad

I svt sändes ikväll programmet "Du är googlad". Ett högst angeläget program, en viktig information för alla som har någon form av nätnärvaro och i allra högsta grad angeläget för de ungdomar som står inför arbetslivet. 

Jag föreläser i skolor om bland annat just detta. När jag pratar i 90 minuter om framtid, mål och drömmar. När jag pratar om vad man vill i livet, vilka steg man ska ta, vilka drömmar man ska jaga och vilka mål man vill nå. 

Vi återkommer till nätet eftersom det är där som en presumtiv arbetsgivare (och till och med ibland högskola och universitet) googlar dig för att komplettera den information du själv givit. Och många många ungdomar har inte en aning. Många många skriver hejvilt, lägger ut vilka bilder som helst, blottar privatliv och andra individers privata liv utan en tanke på att det som skrivs på nätet kan ses av alla. Precis varenda en. 

I min publik är det alltid någon som räcker upp handen och säger att han/hon har värsta långa lösenordet till sin facebooksida, till sin blogg kanske. Och jag menar att det spelar inte roll någonstans. Inte på något sätt. Det räcker med 4 sekunder för att en person du för tillfället är ovän med eller som för tillfället bara inte gillar dig så jättemycket ... det räcker för att ta en skärmdump och för evigt spara det du skrivit, för alltid spara den bild du står som avsändare till. Och möjligheten att sprida den informationen, i vilka kanaler som helst, till vem som helst och med vilka tillägg som helst ... blir oändlig. 

Möjligen börjar vi vuxna inse att vi måste ta ansvar för vår digitala identitet och fråga oss om vi vill synas som en av de som hetsat i en facebookgrupp, som snackat skit, som spridit information om andra. Vi inser att vi måste hantera de sociala plattformarna på nätet, finnas närvarande och lägga beslag på de kanaler vi har möjlgihet att lägga beslag på (domäner, Google +, Linkedin, twitter etc) men många många ungdomar förstår det inte alls. De lever i tron (!) att det de skriver inte läses av "alla". De som har lösenord lika långa som sträckan Stockholm-Arjeplog. De som "litar" på sina 1 200 "vänner" på facebook. 

När jag pratar om det här på gymnasieskolor, på högstadiet ... det är inte många som inte blir förvånade. Det är många som kommer fram efteråt och undrar. Ofta med en slags rädsla i ansiktet, ibland en mycket tydlig ångest. 

Om du missade "Du är googlad" på SVT ikväll, se programmet på SVT Play. Och läs hos Tina och Nikke och Brit som spelade en roll i programmet.

Och ett tips jag ger till varenda ungdom: Googla dig själv då och då. Det gäller alla oss som på något sätt existerar med en digital identitet.

Det som finns på nätet finns för alltid.