Hjälp eller inte?

Jag hamnade i en diskussion på twitter idag. Allt började med att jag indirekt blev ombedd att rösta på någon jag inte känner i ett sammanhang jag inte hade någon aning om. Jag ifrågsatte och fick sammanfattningsvis till svar från några stycken att "man hjälper faktiskt varandra här på twitter" etc etc etc. Jag fick sammanfattningsvis till svar att jag var himla trist som inte kunde sträcka ut en hjälpande hand.

Och jag blir skogstokig.

Är det någonting jag gör så är det att hjälpa andra, att alltid försöka finnas till för den som behöver och önskar. Och är det någonting jag får så är det minst 1 mail / 1 tweet i veckan från någon som vill att jag ska skriva om något särskilt eller twittra om något speciellt eller varför inte gå in och rösta på någons bidrag i en tävling. 

Jag är inte ohjälpsam men jag har ytterst få chanser att skriva om allt som folk vill att jag ska twittra/skriva om. Jag har heller inte lust att gå in och rösta på saker och personer som jag inte känner (till). Skulle jag göra det så skulle jag 1. inte ha tid för att skriva på min blogg och i min twitter om det jag vill skriva om, 2. jag skulle förlora min trovärdighet ganska omgående. 

Jag går mil för mina vänner. Jag går igenom vad som helst för de som ger och tar, för de som kan hjälpa mig så som jag kan hjälpa dem, för de som inte kan hjälpa men som behöver en hjälpande hand. Jag vill sätta mig in i sammanhanget och/eller frågan för att förstå vad jag lånar mig själv till och om det inte är någonting jag känner att jag kan stå för så gör jag det inte. 

Så dilemmat uppstår när jag ombeds skriva om fruktansvärda sjukdomar som tar liv av människor och kanske till och med barn. Jag kan ligga och grubbla på kvällen innan jag somnar hur jag ska göra för att förstå, hur mycket jag behöver sätta mig in i för att orden ska komma från mig och ingen annan. 

Du får gärna be mig om hjälp men tillåt mig avgöra om jag kan, vill, tycker samma lika som du. Och kasta inte ur dig saker om mig när jag inte "ställer upp" som du inte har någon grund för. Annat än att jag just då, just nu, inte kunde hjälpa till. Av olika anledningar.