Motivationsexperten

Jo men det kan jag köpa. Jag är bra på att motivera andra människor, bra på att se möjligheter i de allra flesta situationer som uppstår. En tidning som intervjuade mig tyckte att jag skulle benämnas som motivationsexpert och så får det bli. Jag tror nämligen stenhårt på att vi måste förstå att det är så mycket vi kan påverka själva. Jag "pratade" med en person på twitter igår som menade att hennes jobb gjorde att hon kände sig irriterad och stressad när hon kom hem.

Det är ju inte jobbet som gör att du känner dig stressad. Det är din förmåga att säga ifrån (du är inte oumbärlig) eller ditt behov av bekräftelse (man tar gärna på sig mer jobb för att få mer beröm) eller din tro på att du kan allt och att dygnet har 29 timmar (positivt tänkande som gått lite överstyr) eller kanske "bara" din oförmåga att planera rätt (att skilja på viktigt och brådskande kan vara jättesvårt).

Vi twittrade lite och jag sa att hon bar på det största ansvaret själv (vilket hon höll med om och sa att hon skulle göra någonting åt på jobbet) och jag sa att hon kanske kunde hitta en fysisk plats på vägen hem från jobbet där hon placerade stressen hon kånkade hem annars. Man kan stanna på en parkeringsplats, vid ett träd, vid en bänk. Välj en plats och återkom till den varje dag innan du kommer hem och lägg stressen där. Det är sånt man bestämmer själv. Men det är inte lätt.

Hon tackade för pepp och motivation. Jag kan vara bra på det, att motivera andra att se möjligheter. Det är ju egentligen det jag gör i varenda föreläsning jag håller.

Tänk att till och med domännamnet "motivationsexpert" var ledigt.